РАБОТНАТА СИЛА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА НА РЕФОРМАТА

Автори

Ключови думи
-

Резюме
Изследването на управленските, финансовите и социално-икономическите проблеми на формирането и развитието на работната сила в здравеопазването е необходимо за диагностициране състоянието на системата и разработването на механизми, способстващи тяхното решаване.

Сериозните нерешени проблеми, стоящи пред българското здравеопазване, могат да намерят решение чрез изработване на научно обосновани и адекватни на съвременните изисквания методики за управление на ресурсния потенциал, които да са съобразени с националните приоритети от Здравната стратегия на Република България.

Един от основните приоритети в областта на управлението на работната сила в здравеопазването е създаването на макети от показатели, които да взаимодействат помежду си по подобие на балансираните системи от показатели. Тези макети ще захранват информационния входа на система за управление. Те могат да спомогнат за усъвършенстване на Националната здравна карта и на другите нормативни документи в тази област.

JEL Класификатор: -
Кодове на научна квалификация: -
Страници: 52
Цена: 3 Точки

Още статии от този брой

  • СТРУКТУРНИТЕ ПРОМЕНИ – ПАРАДИГМА НА НОВАТА ИКОНОМИКА

    Много процеси и тенденции, касаещи различните аспекти на новата икономика и на структурните промени, както и на взаимозависимостите между тях, са обект на изследването. На базата на получените резултати се очертаха приоритетните области на провежданата структурна реформа, в които органите за държавно управление у нас би следвало да съсредоточат ...

  • РОЛЯТА НА БИЗНЕСА ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

    Формирането на новата икономика и създаването на благоприятни условия за нейното по-нататъшно развитие е сериозно предизвикателство за всяка страна. Успешната адаптация към съвременния модел на икономическо развитие неизменно е свързана с развитието на човешкия капитал. Създаването на адекватен човешки капитал в България е труден и продължителен ...

  • ПРОБЛЕМИ НА КАЧЕСТВОТО В АГРОБИЗНЕСА

    Качеството на продукцията и храните е основен приоритет и задача на агробизнеса в ЕС и у нас. Поради това е обект на изследване и разработване на строги правила за безопасност и контрол при производството, преработката, транспорта, съхранението и продажбата на продуктите от земеделски произход, т.е. “от фермата до вилицата”. Проектът изследва ...